A megereszkedett szemhéj okai, tünetei és kezelése

A megereszkedett szemhéj (Ptosis palpebrae) az az állapot, amikor a felső szemhéj bőre túlságosan lazává válik, megnyúlik, és ránehezedik a szemre.

A lógó szemhéj megöregedett megjelenést eredményez, emellett látásbeli nehézségeket okoz, illetve akadályozza a mindennapi tevékenység elvégzését, mint az olvasás vagy a vezetés, ez pedig a magabiztosság csökkenését eredményezi.

A megereszkedett szemhéj kezelésére léteznek otthoni módszerek, mint a kamillás vagy zöld teás borogatás, amelyek legfeljebb csak lassítani tudják ezt a folyamatot, és a szemhéjplasztika, mely az egyetlen tartós megoldás a megereszkedett szemhéj ellen. 

Gyere el személyes konzultációnkra és kifejezetten a Te igényeidre szabott megoldást mutatunk!

megereszkedett szemhéj

Szakértelem és

profizmus a

Te szolgálatodban

A szemhéjplasztikával szembeni aggályok és kételyek érthetőek, ugyanakkor fontos tudni, hogy beavatkozás mindössze 1-1,5 órát vesz igénybe, a keletkező sebek a gyógyulási folyamat végén alig látszanak majd, a végeredmény pedig fiatalos tekintet. Ismerje meg a részleteket egy kötelezettségmentes konzultáción, ahol a sebész minden kérdésére választ ad. 

A megereszkedett szemhéj okai

A megereszkedett szemhéj okai leggyakrabban az öregedés, továbbá a genetikai tényezők, veleszületett rendellenesség, sérülés vagy betegség. 

Öregedés

Az öregedés egy természetes folyamat, melynek során a bőr kollagén és elasztin termelése csökken, a felső és/vagy az alsó szemhéj veszít a feszességéből, rugalmasságából. A kor előrehaladtával a szemhéj körüli izmok izomtónusa is csökken, ami szintén elősegíti a szemhéj lógásának kialakulását. 

Genetika

A genetikai tényezők miatt vannak olyanok, akik kevésbé szerencsés szemhéj-alkattal születnek, melynek következtében már viszonylag fiatalon, akár 20-30 éves korukban elkezd megereszkedi a szemhéjuk bőre. 

Veleszületett rendellenesség

Szemhéjakat érintő születési rendellenesség az úgynevezett szemhéjcsüngés (Ptosis congenita) amely általában mindkét szemhéjat érinti, de előfordulhat olyan eset is, amikor csak az egyik oldal érintett. Ilyen esetekben a gyermek már úgy születik, hogy az egyik vagy mindkét szemhéja kisebb-nagyobb mértékben rálóg a szemére. 

Sérülés vagy műtét

Egy sérülés vagy műtét következménye is lehet a szemhéj lógása, ha a szemhéj mozgatásáért felelős arcidegek vagy izmok sérülnek. 

Betegség

Gyulladásos betegségek vagy fertőzések miatt begyulladhat/felduzzadhat a szemhéj, amely akár maradandó is lehet, és a szemhéj tartós lógását eredményezheti. Emellett a vesék vagy a pajzsmirigy rendellenes működése is okozhat szemhéjcsüngést. 

3 érv, hogy miért nem érdemes halogatnod a beavatkozást:

RUTINMŰTÉT

FÁJDALOMMENTES

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

A megereszkedett szemhéj tünetei

A megereszkedett szemhéj tünetei a látótércsökkenés, a megváltozott arckifejezés vagy a szemfáradtság. A felső szemhéj lógása esetén a felső szemhéj bőre rálóg, szinte ránehezedik a szemre, míg az alsó szemhéj lógása esetén sötét karikák, táskák alakulnak ki a szem alatt. 

 • Látótércsökkenés: a felső szemhéj bőre rálóg, ránehezedik a szemre, ez a lelógó bőrréteg pedig csökkenti a szem látóterét, mely megnehezítheti az olvasást vagy a vezetést is. 

 • Megváltozott arckifejezés: a szemhéj lógása miatt az arc fáradtabbnak, öregebbnek tűnik, az arckifejezés közönyös, lehangolt benyomást kelthet.  

 • Szemfáradtság, látásromlás: a megereszkedett szemhéjbőr miatt csökken a látótér, ez pedig a szem erőltetéséhez vezet. A nagyobb igénybevétel miatt a szem gyakrabban lesz fáradt, piros, vérágas, de akár romolhat is. 

 • Tompa látás: a veleszületett szemhéjcsüngés egyik kísérő tünete lehet a tompa látás. 

 • Szem alatti sötét karikák és táskák: az alsó szemhéj lógása esetén a megereszkedett bőr alatt zsír vagy vizenyő halmozódhat fel, amely táskákat, illetve sötét karikákat okozhat a szem alatt.  

Toperczer szeméjplasztika

Szemhéjplasztika

A megereszkedett szemhéj kezelése

A megereszkedett szemhéj kezelése történhet műtéti beavatkozással, mint a szemhéjplasztika, illetve egyéb alternatív módszerekkel, mint kamillás/zöld teás/hideg vizes borogatás, a szemtorna, vagy szemkörnyék masszázs. 

Szemhéjplasztika

A szemhéjplasztika egy olyan műtéti beavatkozás, amely során a sebész a szemhéjról a felesleges bőrt, zsírt és izmot eltávolítja, illetve megemeli a szemhéjat. 

Ezt a beavatkozást akkor szokták javasolni, ha az otthoni módszerek nem vezetnek eredményre, illetve nagymértékű szemhéjlógás esetén. Sokan esztétikai okok miatt végeztetik el a beavatkozást, de szemészeti ok is indokolhatja. 

A szemhéjplasztika segít a szemkörnyék és a tekintet megfiatalításában, illetve a látás javításában is. A műtét 1-1,5 órát vesz igénybe, a beavatkozás utáni duzzanatok pedig 1-2 hét alatt tűnnek el.  

Egyéb alternatív módszerek

Vannak olyan nem műtéti, alternatív módszerek, melyek javíthatnak a szemhéj állapotán. Nem árt azonban tudni, hogy ezek a megoldások csak késleltetni tudják az öregedés hatását, a jelentősen megereszkedett szemhéj esetén nem várható tőlük tartós változás vagy jelentősebb javulás. Alternatív módszerek:

 • Borogatás és pakolás: a szemre helyezett pakolások és borogatások hidratálják, frissítik a bőrt, és javíthatnak a szemhéj megereszkedett állapotán. A borogatás lehet hideg vizes vagy jégkockás, de természetes anyagokat is használhatunk, mint a zöld tea vagy a kamilla. 

 • Feszesítő és hidratáló krémek: számos készítmény létezik, kifejezetten a szem környékének feszesítésére, mely természetes anyagokat tartalmaz, mint az aloé vera, a kamilla vagy a koffein, és segít csökkenti, illetve lassítani a szemhéj lógását. 

 • Szemtorna: a szemgyakorlatok, illetve a homlok izmainak edzése

 • Szemkörnyék masszázs

GYIK – Gyakran ismételt kérdések

Lógó szemhéj ellen vannak gyakorlatok?

Igen. A megereszkedett szemhéj megoldására létezik a szemtorna, melynek segítségével erősíthetjük a szemhéj mozgatásáért felelős szemizmokat. A gyakorlatokat naponta érdemes végezni, ugyanakkor nem árt tudni, hogy ezzel csak lassítani tudjuk a szemhéj ereszkedésének folyamatát, tartós és látványos eredmény nem várható. 

A megereszkedett szemhéj megelőzhető? 

Nem. Az öregedés okozta szemhéjlógás egy természetes folyamat, amelyet genetikai tényezők is befolyásolnak. A folyamat lassítható, de teljesen megelőzni nem lehet. 

Mi történik, ha a lógó szemhéjat kezelés nélkül hagyom? 

Az idő előrehaladtával a szemhéj egyre jobban megereszkedik, és egy idő után látótércsökkenést okozhat, amely akár látásromláshoz is vezethet.

Készen állsz megtenni az első lépést? Esetleg van még kérdésed?

Gyere el személyes konzultációnkra és kifejezetten a Te igényeidre szabott megoldást kínálunk! Minden részletet átbeszélhetsz orvosoddal, felteheted kérdéseidet.


Kötelezettségek nélkül.

Nem győztünk meg? Íme néhány érv mellettünk:

 • 27 éves tapasztalat
 • Nemzetközi hírnév és garancia
 • Stabil kórházi háttér
 • Magyarország egyik legnagyobb plasztikai sebészete 
mommy makeover
KONZULTÁCIÓ