Orrsövény műtét tudnivalók

A septumplasztikának vagy septumrezekciónak is nevezett orrsövény műtét során az elferdült csont- és porcrészeket távolítják el, illetve korrekciós eljárással kiegyenesítik az orrjáratot. Az új járatot tamponokkal és a megfelelő belső varratok kialakításával biztosítják.

Gyere el ingyenes konzultációnkra és kifejezetten a Te igényeidre szabott megoldást mutatunk!

orrsövény műtét

Szakértelem és

profizmus a

Te szolgálatodban

Sok felnőtt szenved légzési panaszokkal az orrsövényferdülés miatt, ami ha nincsen megfelelően kezelve, akkor a mindennapi életvitelt akár súlyosan is akadályozhatja - pedig műtéttel könnyen orvosolható.

Az alábbi cikkben információt találhat arról, hogy mi az orrsövény; hogyan alakul ki az orrsövényferdülés és mivel jár; az orrsövény műtét előtti teendőkről, a beavatkozásról és az orrsövény műtét utáni gyógyulási idő részleteiről.

Mi az az orrsövény?

Az orrsövény feladata, hogy elválassza az orrjáratokat egymástól, illetve alulról támaszt nyújtson az orrnak. Porcból és csontból áll, így ahogy idősödik az ember, azáltal vastagodik és formálódik.

Hogyan alakul ki az orrsövényferdülés?

Vannak, akiknek genetikai okokból ferdül el az orrsövény. Olyan külső hatások is befolyásolhatják az alakulását, mint egy - például sportolás közben szerzett - erősebb ütés, orrtörés vagy egyéb baleset, ennek következtében pedig torzulhat az alakja.

Tudj meg többet az orrsövény műtétről ingyenes konzultáció keretében!

Mivel jár az orrsövényferdülés?

Az elferdülés következtében a két orrjárat nem egyformán széles - az egyik keskenyebbé válik a másiknál, vagy akár egy S alakzat miatt különböző pontokon szűkülnek össze. Ez légzési nehézségekkel, rendszeres orrdugulással jár, valamint azzal, hogy orrváladék felhalmozódhat és nem tud megfelelően kiürülni.

 A kezeletlen és nagyfokú orrsövényferdülés

●       orrüreg és arcüreg betegségekhez,

●       torok- és középfül gyulladáshoz,

●       vagy akut fájdalomhoz vezethet.

 

A panaszt felerősíthetik a háttérben meghúzódó, nem rosszindulatú orrpolip kinövések is.

Mikor javasolt az orrsövény műtét?

Ha ön hosszabb ideje küzd légzési nehézségekkel vagy a korábban felsorolt panaszok egyikével, az már bőven elegendő ok arra, hogy megfontolja az orrsövény műtétet. A műtétet megelőzően a klinika fül-orr-gégész specialista orvosa konzultáció keretében a megfelelő kezelést és - szükség esetén - műtéti beavatkozást fogja javasolni.

Mit szükséges elintézni az orrsövény műtét előtt?

A szakorvos az alábbiakat kérheti a műtéti beavatkozást megelőzően:

 • EKG lelet
 • Nagylabor vérkép, mely tartalmazza a vércsoportot is
 • Mellkasi röngten vagy CT felvétel
 • Alkalmazott diéta, táplálékkiegészítők felsorolása
 • Kórtörténet: az ismert betegségek és kezeléseikről információ
 • Gyógyszerérzékenységek, allergiák ismertetése
 • Alkalmazott gyógyszerek listája

Ezek ismeretében az első konzultáción is sokkal pontosabb képet kap a szakorvos arról, hogy önnek mi lehet a legideálisabb megoldás a kezelések során.

A műtétet megelőző vizsgálat során endoszkópot és spekulumot alkalmaznak, amiben pontosabban feltárható a terület. Amennyiben indokolt, úgy szükség lehet még allergiavizsgálatra, további CT vagy MR képalkotó eljárásra, de egyéb orvosi szakterület bevonása sem ritka. Az orvosok ezzel csökkentik az esetleges kockázatokat, és biztosítják a problémamentes műtéti beavatkozást.

orrsövény műtét

Az orrsövény műtét menete

A beavatkozás nem lézeres műtét útján történik, hanem az orr belső területeit klasszikus operációs eljárással végzik, miközben annak külső formája érintetlen marad. Amennyiben a páciens az orr külső formáját is szeretné megváltoztatni, akkor bizonyos esetekben orrplasztikával összeköthető a műtét.

A körülbelül másfél órás beavatkozást altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel végzik - erről a szakorvos hoz döntést a beteg bevonásával.

Mennyi az orrsövény műtét utáni gyógyulási idő?

A teljes gyógyulási folyamat hossza átlagosan 4-6 hét, ezen belül különböző szakaszokat különítenek el az orvosok, ami a korábbi mindennapi élethez való visszatérést segíti.

A korrekció után az orrot 48 órán keresztül tamponálni kell, hogy felfogja a vérzés szivárgását. A műtét utáni napokban előfordulhat fokozott vérzés, véres felköhögés vagy hányás, ami a szövetek megbolygatása miatti természetes jelenség.

Ez időszak alatt a páciens tapasztalhat szédülést, hányingert, nyugtalanságot is - az első estét emiatt mindenképpen a kórházban kell tölteni. Amennyiben a vérzés enyhe és a páciens összességében jó közérzetű, úgy eleve egy könnyedebb tampon, úgynevezett szilikonos septum felhelyezése után a kliens akár már másnap hazamehet - de még ekkor is hosszabb ideig kíméletes életmódot kell folytatnia.

Az első két hétben ágynyugalom és kímélő életmód javasolt, ami alatt javallott a bőséges folyadékbevitel és a csípős, erősen fűszeres ételek mellőzése. 

Tudj meg többet az orrsövény műtétről ingyenes konzultáció keretében!

Mikor kell kontrollra menni?

Az első kontrollidőpont a műtét után egy héttel esedékes, és amennyiben nem lép fel szövődmény vagy egyéb panasz, úgy elég lehet legközelebb a műtét utáni hatodik héten találkozni.

Orrsövény műtét után orrdugulás

 Az orrsövény műtét utáni orrdugulás 7-10 napig fennállhat, ami természetes ebben az időszakban. Egyeseknél az érintett területek zsibbadása fordulhat elő. A terület gyógyulását különböző kenőcsök segítségével lehet fokozni, amit az szakorvos rendel el, illetve orrfújás helyett orrmosó gyógyászati kelléket is felírhat.

Orrsövény műtét után orrfújás

A műtétet követő hetekben az alkoholfogyasztás, a dohányzás és az erőteljes orrfújás tilos! Ez időszak alatt érdemes betegállományba vonulni és átmenetileg mellőzni a megerőltető sportolást. Utóbbi tevékenységet - amennyiben nincsen szövődmény - az orvos engedélyével leghamarabb a negyedik héttől lehet elkezdeni.

Amennyiben gondolkodik azon, hogy érdemes-e orrsövény műtétet kérnie, vagy szeretne biztos tanácsokat kapni az állapotával kapcsolatban, kérjen időpontot egy konzultációra, telefonon vagy online hétköznap 08.00-20.00 között - az első alkalom díjmentes! Specialista szakorvosaink mellett biztonságos körülmények között kapja meg azt a személyre szabott kezelést, amely segítségével minél hamarabb újra könnyedén vehet levegőt.

Az orrsövény műtét ára

Az orrsövény műtét ára orrplasztikával együtt 1 100 000 forinttól indul. Ebben az árban nemcsak az orrsövény helyreállítása van, hanem az orr esztétikai rendbehozatala is. Ezzel a kombinált műtéttel kívül belül megújíthatja orrát és így egy esztétikusabb és egészségesebb életet élhet.

Készen állsz megtenni az első lépést? Esetleg van még kérdésed?

Gyere el ingyenes konzultációnkra és kifejezetten a Te igényeidre szabott megoldást kínálunk! Minden részletet átbeszélhetsz orvosoddal, felteheted kérdéseidet.


Teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül.

Nem győztünk meg? Íme néhány érv mellettünk:

 • 27 éves tapasztalat
 • Nemzetközi hírnév és garancia
 • Stabil kórházi háttér
 • Magyarország egyik legnagyobb plasztikai sebészete
orrplasztika
KONZULTÁCIÓ